16 studenoga 2018

Zlocin i kazna - Bilješke sa predavanja

 Srednja škola organizirala je predavanje na temu zlocina i kazne u paskom statutu


Odaziv je standardno zimski solidan
 Ravnateljica je najavila jos predavanja bivsih ucenika
 Prof. Dr. Sc Dalibor Čepulo je prvi u tom nizu
Srecom biljeske nisu rukopisne pa ce imat smisla

Na pocetku smo saznali nešto o organizaciji grada u sr. vjeku.. Gradovi su, iako pod venecijom,  autonomni. Zato obavljaju sve funkcije samostalno. To su uređene cjeline ta razliku od sela. Grad cini Komunalna zajdnica koje je, uvjetno receno, društvo jednakih. (Osim vlasti koja je ipak u rukama plemstva). Pag, za razliku od mnogih drugih gradova uz obalu, nema tradiciju grada od antike.  Pag je selo koje se postepeno razvija na brigu uz solanu. U srednjem vjeku dovoljno je ojacao da pokusa izborit autonomiju. Jedan od simbola autonomije je i Statut. 
Statut u srednjem vjeku obuhvaca cjelokupno pravo ko vrijedi na podrucju grada (to je uglavnom obicajno pravo) drzavno pravo je uglavnom zanemarivo.  Ne zapisuje se sve, vec samo ili najvaznije ili rubno, ono ca je podlozno zaboravu. 
Gotovo svaka norma u statutu je sankcija. Zato je statut  pisan za zle. Dobri zive po pravilima. Statut pociva i na slobodoj volji. 
Knez je predstavnik drzavne vlasti, plemic iz senata
Gradako vjece cini lokalno plemstvo i ono bira dvojicu koja sa knezom cini kuliju. Ka je i glavni sudski organ. Odluke se donose sa dva glasa ali dva suca ne mogu nadglasat kneza.  Knez samostalno rjesava teze kaznene slucajeve. Sud zasjeda u loži, ali kako u Pagu ona ni izgradjena u novon Pagu sud zasjeda u knezevu dvoru. Zasjeda ponedjeljkom, sridom a petkom samo za krivicne slucajeve. Ne radi blagdanima. Preko 100 dana su blagdani. Ne radi se ni u rujnu i ozujku jer su radovi u grozju. Postoje komunalni odvjetnici po priustivim tarifama. 
1443 donosi se Statut a 1460. kazneni statut lao dodatak Statitu. 1462. ga potvrđuje Senat. Knez ga cita sa barkuna na latinskom puku kom onda previde na hrvatski. 
Najteze djelo je “čisto ubojstvo” za ko ni propisana kazna. 
Samkcije su orjetacione. Smrtna kazna - vjesanje najteze, ponizavajuce, dekapitacija - plemstvu najcesce, brza. 
Crna magija, izazivanje smrti ili poremecaja razuma davanjem trava, tezinom je blizu ubojstva. Kazna spaljivanje jer vatra prociscava. Crnom magijom se bave samo žene. Pokusaj magije - gubitak ruke ili oka. Bijela magija ljubavni napitci. Stup srama, bicevanje
Silovanje smrtna kazna - jer se zena ne more branit
Odnos s necijom sestrom ili kcerom djevicom u kuci. Mora ili ozenit ili miraz platit. Ko ne more godinu zatvora i izgon na 5 godina s otoka. 
5 libara za laku povredu
Imovinski delikti zastupljeniji od napada na tjelo
Sibanje i obiljezavanje uzarenim pecatom, kopanje oka, kidanje ruke ceste su kazne. 
Imovinski delikti su teze kaznjavani jer predstavljaju vecu opasnost za drustvo, za razliku od impulsivnih stvari poput tuča. 
Prevencija, retribucija.  
Kolektivna odgovornost sela Kolan. Ceste krađe košnica i sitne stoke. Da ne bi prikrivali krivca ,ko se ne nejde krivac celo selo je duzno nadoknadit stetu. 

Sikofanti - profesionalni prijavitelji

Stimulira se prijavljivanje djelenjem kazne na prijavitelje i grad jer nema policije
Za osudu potrebna su dva svjedoka ili priznanje
Kazne su okrutne jer nema policije i velika je mogucnost da ce se izvuce pocinitelj. 
Mucenje je sredstvo iznalazenja dokaza jer policiski postupak ne postoji. 
Prisega je pozivanje na bozanski autoritet u doba izuzetne religioznosti 

Arhiv je izgorio pa nemamo podatke o konkretnim brojkma i ucestalosti kazni. 



Nema komentara: